Wat je jezelf zoal kan afvragen als je nog niet bekend bent met yoga of nog nooit yogales bij adYogini hebt gevolgd:

WAT IS YOGA?

Het woord “yoga” betekent “unie”. Tijdens de yogales brengen we ons lichaam, onze adem en ons bewustzijn samen in elke houding. Dit maakt yoga anders dan alle andere vormen van beweging of sport.

Tijdens een yogales doen we vooral 1 ding: we ademen. en we blijven ademen doorheen de hele les, heel bewust en met volle aandacht voor de sensaties in ons lichaam. We nemen verschillende lichaamshoudingen aan, die in feite bedoeld zijn om het lichaam klaar te stomen om lange tijd in meditatie te zitten.

WAAROM ZOU IK YOGA BEOEFENEN?

Het effect dat yoga op ons lichaam en geest heeft is meervoudig:

♥ het maakt ons meer bewust van onszelf, van ons lichaam, van onze gevoelens. het brengt ons dichter bij onszelf.

♥ het maakt ons fitter: door yogabeoefening bouw je kracht en uithouding op en word je leniger (dit is geen voorwaarde om yoga te kunnen beoefenen, maar een resultaat van een regelmatige beoefening)

♥ het brengt rust in onze geest. het ultieme doel van yoga is om de fluctuaties van de geest te verminderen of m.a.w. om rust in de bovenkamer te brengen. dit doen we met behulp van onze adem. een rustige, diepe, natuurlijke adem helpt om de geest tot rust te brengen. door ons lichaam fitter te maken, wordt onze longcapaciteit en de kwaliteit van onze adem verbeterd. hierdoor kunnen we beter ademen en hebben we meer controle over onze geest.

VOOR WIE IS YOGA?

Yoga is voor iedereen. Als je kan ademen en je aandacht voor een uur bij jezelf kan houden, kan je yoga in groep beoefenen.

Heb je bepaalde beperkingen, pijn, een medische toestand, een recente operatie achter de rug of ben je zwanger? Laat dit even op voorhand weten, zodat we je kunnen adviseren of je al dan niet in de groepsles kan deelnemen. De ashtanga lessen kunnen nogal pittig zijn…in sommige gevallen is een rustigere yogastijl  of oefeningen op maat meer aangewezen.

IK BEN NIET LENIG, KAN IK TOCH MEEDOEN?

Jazeker. Je hoeft niet lenig te zijn om yoga te beoefenen. De belangrijkste regel in yoga is: luister naar je lichaam, heb respect voor je grenzen en wees mild en lief voor jezelf. Forceer je dus niet, maar doe wat je kan. Niemand komt naar de yogales om over jouw niveau te oordelen. Iedereen is ooit als een beginner begonnen en heeft in jouw schoenen gestaan. Vergelijk je dus in geen geval met anderen, maar blijf bij jezelf.

MOET IK ME INSCHRIJVEN VOOR EEN YOGALES?

Ja, graag. Gelieve op voorhand in te schrijven, via de online lessenrooster, maar ook om tijdig te annuleren en je weer uit te schrijven wanneer je niet kan komen. Zodoende kan iemand anders jouw plaats innemen, mocht de les volzet zijn.

MAG IK BINNEN IN DE LES ALS IK NIET INGESCHREVEN HEB?

Jazeker. Als er plaats is in de zaal, mag je altijd binnen. Het kan gebeuren dat je vergeet in te schrijven of je dacht dat je het niet zou halen, maar het lukt je nog net wel! Wie yoga wil beoefenen, zeggen we geen “nee” tegen. Laat dit je dus niet tegenhouden en kom gewoon naar de les.

MAG IK ETEN VOOR EEN YOGALES?

Het is aangewezen om geen zware maaltijd te nuttigen 2u voor de yogales. Je eten kan namelijk in de weg zitten wanneer we twisten of kan je onwel maken tijdens de vele inversies.

WAT MOET IK MEEBRENGEN NAAR DE YOGALES?

Het is best dat je comfortabele kledij draagt, waar je voldoende bewegingsvrijheid in hebt. Verder is het om hygiënische redenen aangewezen om je eigen yogamat aan te schaffen, indien je vaker naar de les komt. Breng ook steeds een handdoek mee, indien je snel transpireert.

WORD IK AANGERAAKT TIJDENS DE YOGALES?

Tenzij jij het zelf aangeeft dat je dit niet wilt, word je mogelijks respectvol aangeraakt om je in je houding te corrigeren of om je in diepere ontspanning te brengen tijdens de relaxatie.

Wil je liever niet aangeraakt worden, meld dit voor aanvang van de les en je wordt overgeslagen, zonder oordeel. Ik vraag dit ook steeds.