Er is iets  magisch aan de dageraad, wanneer de wereld nog slaapt. Enkel jij, de vogels en de zon zijn op. Of zelfs dat niet.

Yoga betekent eenheid of harmonie tussen ons lichaam, onze ademhaling en onze geest (onze microkosmos). Ayurveda helpt ons om in evenwicht te blijven door de harmonie te herstellen tussen onszelf en de natuur. Ayurveda ziet deze natuur als het geheel van de macrokosmos (alles om ons heen) én de microkosmos (onze innerlijke wereld).

Brahma Muhurta

Brahma muhurta is Sanskriet en komt uit oude Ayurvedische geschriften. Brahma muhurta staat voor 2 tijdsdelen van 48 minuten voor zonsopgant. Laten we zeggen dat het de periode van min of meer 1u30 tot zonsopgang definieert. Men beschouwt dit moment als ideaal voor spirituele beoefening zoals yoga of meditatie. Maar dat niet alleen, opstaan tijdens brahma muhurta komt onze gezondheid ook ten goede.

Omdat rond dat tijdstip de meeste levensvormen nog slapen, hangt er heel veel zuivere, onvervuilde prana (sattvic) in de lucht. Jouw systeem aansluiten op deze zuivere prana zorgt dat je voor de rest van de dag de vruchten hiervan kan plukken. De kwaliteit van ons ontwaken, zet de toon voor onze energie tijdens de rest van de dag. Een vredige, frisse start is beter dan een zwaar en loom begin.

Onze biologische klok afstemmen op het rijzen en het ondergaan van de zon, is ook de beste manier om het verouderingsproces tegen te gaan of te vertragen.

Dit kan ik beamen. Toen ik voor de eerste keer 4 maanden op Aruba woonde en gestart was met yoga, had ik voor mezelf een heel aangenaam levensritme ontwikkeld. Ik stond automatisch op met de zon en wanneer de zon onderging, was mijn kaars ook uit. Ik voelde mij beter dan ooit tevoren (als ik eraan terugdenk, heb ik die toestand sindsdien nooit opnieuw bereikt). Ik zag er ook heel fris uit; mijn huid straalde terwijl ik thuis vaak last had van onzuiverheden en acne.

Ochtendrituelen

Wanneer jij gewend bent om dagelijks om 8u op te staan, is het geen goed idee om opeens drastisch de wekker om 5u te zetten. Dit hou je namelijk niet lang vol. Rustig opbouwen is belangrijk. Je zou kunnen beginnen met de weeker 15min vroeger te zetten en dan ook 15min eerder te gaan slapen. En zo werk je naar de dageraad toe.

Hier enkele tips voor een ochtend ritueel dat je voor je zelf kan instellen. Ochtendrituelen hebben iets sereens en brengen structuut, iets wat we allemaal in ons leven nodig hebben om geaard te blijven.

  1. probeer voor 6u op te staan
  2. start de dag met een glas warm water met een schijfje citroen. Het warme water stimuleert de maag en de citroen helpt om gifstoffen af te drijven
  3. stimuleer je zintuigen door de geur van geneeskrachtige kruiden in te ademen of maak gebruik van essentiële oliën. Deze praktijk zuivert en verfrist je longen en je geest.
  4. ontwaak jouw lichaam door het zachtjes te masseren (met of zonder olie)
  5. beoefen yoga, de zonnegroet is een ideale start van de dag
  6. was jezelf en voed jezelf met een volwaardig warm ontbijt

Volgens enkele Westerse onderzoeken zou er ook een correlatie bestaan tussen vroeg opstaan en succes in het leven en de gemoedstoestand.

Denk dus toch maar twee keer na de volgende keer dat je wil uitslapen 😉

yoga voor de vroege vogels

En om jullie te helpen om dit ochtendritueel in stand te houden, hebben wij op dinsdagochtend een hele vroege yogales voor jullie opgezet! Jeroen pept je helemaal op zodat je energiek aan de dag kan beginnen!

elke dinsdagochtend 7u – 8u Energy Flow met Jeroen – inschrijven kan via het lessenrooster.adyogini.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.