Wanneer ik leerlingen vraag naar blessures en lichamelijke klachten is de meest vermelde klacht rugpijn. Schouders, nek, middenrug, onderrug, staartbeen,… Het is ook de plaats in het lichaam waar stress zich het eerst vastzet voor velen.  Ons veelal zittende bestaan biedt ook geen helpende hand. We zitten heel lang met de kin naar voor geschoven, de schouders voorovergebogen in dezelfde zithouding. Vaak voor uren aan een stuk. Je kan je al voorstellen dat wanneer weefsels voor zulke lange periodes niet gebruikt worden, deze stug en stijf worden.

Het duurt soms jaren vooraleer mensen ingrijpen. Vaak zijn we met de klachten al wel eens bij onze huisarts langsgegaan of naar de kinesist geweest voor een behandeling. Maar al snel vervallen we in oude gewoontes van weinig beweging of net overmatig sporten op onveilige manier waarbij de rug enkel harder wordt belast.

Het verhaal achter de pijn

Ook na twintig of dertig jaar van chronische last, kunnen er wonderen gebeuren. Allereerst ga je op zoek naar je verhaal achter de pijn. Sommigen zullen een ongeval in de voorgeschiedenis hebben, anderen een burn-out en nog anderen ervaren rugpijn na een zwangerschap. Zo heeft ieder zijn verhaal. En bijna altijd is hier een mentale component in te vinden. Bepaalde moeilijke periodes en trauma’s laten niet alleen lichamelijke maar ook emotionele littekens achter in het lichaam.  Vraag jezelf af wat jouw rug jou te vertellen hebt en wat je eruit kan leren. Genezing is niet enkel een lichamelijke gebeurtenis.

De verschillende lagen

De littekens die achtergelaten worden in het lichaam, bevinden zich vaak in meerdere lichaamsdelen en meerdere weefsellagen. Geduld, tijd en motivatie zijn de basisprincipes die je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan. Geduld dat de pijn niet in enkele weken kan opgelost worden. Tijd om een regelmatige practice op te starten om de rug terug in topconditie te krijgen. En motivatie om door te gaan wanneer het moeilijker wordt en wanneer je niet meteen resultaat krijgt.

Durf bewegen

Rust roest. Ja, dat is echt zo! Bij pijn zijn mensen geneigd om weinig te bewegen om niet nog meer pijn te ervaren.  Hoe minder je echter beweegt, hoe stijver de weefsels worden. Je verliest je flexibiliteit en je rug voelt geblokkeerd en vast aan. Het is daarom belangrijk om te blijven bewegen. Ga natuurlijk niet van niks naar 10 kilometer hardlopen. Bouw beweging geleidelijk op.

Spierspanning & ontspanning

Enerzijds is er vaak sprake van langdurige chronische spierspanning en is het moeilijk om die spanning los te laten. Anderzijds is er vaak weinig ondersteuning van de spieren doordat de spieren zwak zijn en we vaak niet weten hoe we ze kunnen aanspannen en gebruiken in dagelijkse bewegingen. Vooral de rugspieren, buikspieren en bovenbeenspieren kunnen wat extra versteviging gebruiken.  Daarnaast dienen we ook onze heupen te openen.

Vraag om hulp

De kans is klein dat je na twintig jaar zelf aan de slag gaat en je rugpijn op eigen kracht onder controle krijgt. Laat nu iemand anders maar eens voor jou zorgen. Je kan hiervoor naar de groepsles komen in de Yoga Pop-Up elke maandag van  10.30u tot 11.30u of je kan een privéles boeken bij Celine om een les te krijgen die helemaal aangepast is aan jouw individuele noden met oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan gaan. We’ve got your back!

Inschrijven voor deze les van Celine, doe je via deze link.

door Celine Bal
www.celinebal.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.